2013 → HER (Spike Jonze)
Bir an durun ve kendi işletim sisteminize âşık olduğunuzu düşünün! Çok mu saçma geliyor? O zaman henüz Her’de Spike Jonze’un yarattığı distopya ile tanışmadınız. Günümüzden çok farklı bir zaman diliminde, teknoloji ile yoğrulmuş hayatların tam merkezinde geçen film, Theodore Twombly’nin yalnızlığına ve bunun neticesinde cereyan eden ilginç olayları odak noktasına alıyor. Yeni aldığı işletim sisteminin, Theodore’un yalnızlığını yok etmeye başlaması ve hayatındaki eksik parçaların yerini doldurması, kendisine Samantha adını veren bu bilgisayara karşı farklı duygular beslemesine neden olacaktır. Bu oldukça ilginç olan ancak ilerleyen yıllarda karşılaşmamız kuvvetle muhtemel konudan filizlenen Her, sadece harikulade yazılmış senaryosuyla sınırlı kalmıyor ve anlatım biçimiyle de izleyenlerine üst düzey bir seyirlik vadediyor. Özellikle Joaquin Phoenix hüznü her bir an yaşayan duruşuyla taçlanan yapım, 2013 yılının en özgün filmi olarak da öne çıkıyor.
Bu filmi Öteki Sinema yazarı POLAT ÖZİŞ seçti.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
BONUS → MANDARINIID (Zaza Urushadze)
Malumunuz; savaşlar ve getirileri, insanoğlunun yeryüzüne gösterdiği çirkin yüzünün başında gelir. Ee gösterilen çirkin yüz böylesine iç acıtan cinsten olunca da onun üstüne konuşmak kaçınılmaz bir süreç halini alır. Takvimler 2013 yılını gösterdiğinde, Gürcü yönetmen Zaza Urushadze, atalarının yetiştiği coğrafyanın geçmişine damga vuran, birçok masum insanın ölümüne yol açan, Gürcü-Abhaz savaşını kendine özgü bir üslupla beyazperdeye taşır.
Mandariniid, yalnızca bahsi geçen savaşı anlatmakla yetinmeyen, aksine en minimalist şekilde savaş karşıtlığını da dile getirmeyi başaran bir film. Birer Gürcü ve Abhaz’ın yaralı halde, mandalina bahçeleri ile örülü yaşlı İvo’nun evindeki gerilimine şahitlik ettiğimiz film; insan tanımanın, önyargıyla yaklaştığımız insanları tanıdıkça değişen fikirlerin ve en önemlisi de savaşın ne kadar gereksiz bir süreç olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Çekildiği senenin üzerine okumalar yapmaya fırsat tanıyan yapımlarından olan Mandariniid; gerek taşıdığı misyon, gerekse sinematografisinin üst düzey ilerlemesi nedeniyle eşine az rastlanacak türden bir sinema örneğidir.
Bu filmi Öteki Sinema yazarı POLAT ÖZİŞ seçti.[/box]