Yönetmenler Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filminin dümeninde, Kaptan Amerika dünyasına geri dönüyorlar. Yönetmenlerin filme ilk yaklaşımlarında hikaye ve gideceği yer konusunda kesin fikirleri vardı. Joe Russo, “Kahramanların Savaşı kavramı çok önemli. Eğer bir ‘Kaptan Amerika’ daha yapacaksak radikal bir yöne gitmemiz gerekeceğini hissettik. Bu yüzden Kahramanların Savaşı hikayesinin tamamen arkasındaydık. Ve herkes onayladıktan sonra da yazarlar ve yapımcı Nate Moore’la uzun toplantılar yaptık. Oturduk ve her karakterin çizgisini dikkatlice belirledik ve filmin nasıl olacağına karar vermek için bir yıla yakın süremizi bir odada senaryo üzerinde çalışarak geçirdik.”diyor.
Anthony Russo ekliyor, “Bence bizim için Kahramanların Savaşı düşüncesini veya sözünü tutarken en önemli şey Yenilmezlerin birbirleriyle kavga ettikten sonra barışıp sonra başka bir kötü adamla dövüştükleri bir yapıya düşmek istemediğimizdi. Bizim için doruk noktası, filmin sadece Yenilmezler arasında geçmesiydi. Bu da zorlayıcı oldu çünkü bu filmde herkesin aynı anda hem kahraman hem de düşman olmasını istedik. Yenilmezlerin arasında tek bir kolay kötü bulmak istemedik. Bu yüzden filmin zirve noktası için onları kafa kafaya çatışmaya sokacak ve aynı zamanda hepsine biraz yanlışlık ve biraz doğruluk payı katmanın bir yolunu bulmak çok zor oldu.”
Yönetmenlerin şansına “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” filminin yazarları Christopher Markus ve Stephen McFeely yeni projeye dahil olmak için döndüler. Joe buna şu şekilde yorum yapıyor; “Bu filmlerin yapıları son derece karmaşık ve zor. Bütün karakterleri dengelemek çok zor. Bazı yazarlar yapıyla gitme konusunda harikadırlar, bazı yazarlar ise diyalog konusunda. Markus ve Freely ikisinde de muhteşemler. Her karakterin belirgin bir sese sahip olması konusunda harikalar. Hepimiz bu filmlere katacağımız ton konusunda aynı fikre sahibiz. Ayakları daha yere basan ve gerçekliğe dayanan bir film. Altta geçen bir sürü politik konu da var. Seyircinin filme yakınlık hissetmesi için gerçek dünya sorunlarını yansıtmaya çalıştık. Bu da harika çünkü hepimiz sanki bir Vulkan zihniyetiyle tek odada birleştik ve aynı hedefe doğru çalışmaya başladık.”
Hikayenin yanı sıra “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” için doğru görüntüyü bulmak da yönetmenler için çok önemli oldu. Joe, “’Kış Askeri’ filminin tarzını ve tonunu getirerek onu daha büyük ölçekli görünen ve daha az elle tutulur olan ‘Sonsuzluk Savaşı’nda kullanacağımız yeni tarzla birleştirmek istedik. Tarzlar bu şekilde birleşti ve film süresince bir tondan diğerine kayıp durdu.” Diyor.
Yönetmen şu şekilde ekliyor; “Bizim ve görüntü yönetmenimiz Trent Opaloch için görsel bir tutarlılık olması çok önemliydi, bu yüzden yeni ve taze olan bir dille giriş yaparak başladık. Aynı zamanda Kaptan’ın hikayesine de devam ediyorduk. ‘Kış Askeri’ politik bir gerilimken, aynı zamanda psikolojik bir gerilim. Yeni filmde hâlâ aynı tür içersindeyiz, bu yüzden o filmdeki enerjinin bir kısmını bu filme de taşımak istedik.”
İki yönetmen de Kaptan Amerika lakaplı Steve Rogers olarak geri dönen Chris Evans’tan etkilenmiş. Joe, “Chris muazzam derecede büyüdü. Kaptan’da artık gerçek bir ağırbaşlılık ve olgunluk var. Bu da Chris’in hayatındaki yerini yansıtıyor. Daha önce onun teknik olarak olağanüstü derecede yetenekli bir aktör olduğunu söylemiştik. Fiziksellikle ve kameraların yerlerini anlamak konusunda harika. Dublörlük sahnelerde harika ki bu da onu filmde daha fazla kullanmamıza ve kendi dövüş sahneleriyle kendi dublörlüğünü yapmasını sağlamamıza olanak sağlıyor. Bu da istediğimiz gerçeklik seviyesini arttırıyor. Bize göre ilk filmde bir enstitüden emir alan bir karakteri başarılı bir şekilde yansıttı ve şimdi de onu emir veren birine çevirdi ki bu bence devrimsel bir şey. Bu Kaptan Amerika isimli biri için çok ilginç bir karakter çizgisi.” Diyor.
Filmde Kaptan, hükümetin Yenilmezleri denetlemesine karşı gelen takıma liderlik ederken Tony Stark da (Robert Downey Jr.) girişimi destekleyen diğer takımın başına geçiyor. Anthony Russo bunu şu şekilde açıklıyor: “Kahramanların Savaşı kitabı tamamen Kaptan Amerika’nın bir tarafı yönetirken Iron Man’in diğer tarafı yönettiği bir fikre dayalıydı ve bunu Marvel Sinema evreninde denememizin çok kritik olacağını düşündük. Bu iki bileşenin olması çok önemliydi. Bu yüzden Yenilmezlerin liderleri olan bu ikisini düşünerek epey zaman geçirdik. Tony kendi Stark bakış açısından bakıyordu, yani ‘Ben harikayım. Ve para getiririm. Ben teknoloji getiririm.’ şeklinde. Kaptan manevi yönden kendine liderlik hakkını veren daha ayakları yere basar bir bakış açısına sahip. İki büyük Yin ve yang gibi – liderlik rakipleri. Bu daha en başından bizim için çok önemliydi.”
Anthony sözlerine şu şekilde devam ediyor; “Robert [Downey Jr.] bu filmlerden bir kaç tane yaptı ve rolünü sevse de bence herkes nereye gidebilecekleri konusunda sürekli kendilerini ve izleyicileri şaşırtacak yollar arıyor. Bu filmde ne yapacağımız konusunda net bir fikre sahip olduğumuz için Robert bu konuda çok heyecanlandı. Bu filmde harika bir işbirlikçi oldu.”
Joe şu şekilde ekliyor; “Downey’nin bu filme kattığı zeka ve düşünce seviyesiyle etik, yaratıcılık ve içtenlik muazzam boyutta oldu. Muhtemelen Marvel sinema evrenindeki en karmaşık role sahip aktörlerden biri o. Geçirdiği yolculuk yürek burkucu. Empati kurulabilen ve bazı zamanlarda muhalif görünen bir rol. Ama sonuçta son derece insancıl. Filmin sonunda onun acısını paylaşmadan edemiyorsunuz.”
Yönetmenler takım seçmenin son derece karmalık bir süreç olduğunu kabul ediyorlar. Anthony, “Markus, McFeely ve Nate Moore’la aylar boyunca bir masada oturduk ve kimi kimle bir araya getireceğimiz konusunda senaryolar kurup durduk. Birbiriyle iyi bir çatışma içersinde girebilecek insanlar kimlerdi? Birbiriyle rahatça müttefik olabilecekler insanlar kimlerdi? Her şey bu filmde olabilecek eğlenceli kombinasyonları düşünerek nasıl olacağını çözmeye kalmıştı. Kendimizi şaşırtmak istememiz ve hikayeye yeni ve taze bir bakış açısı katmamız dışında kullandığımız bir formül olmadı. Ama ayrıca her bir karakterin yaptıkları seçim için kişisel ve duygusal bir sebepleri olmasını sağlama konusunda karalıydık. Ve bu çizgileri filmin başından sonuna kadar devam etti.” diyor.
Peki, bütün süreç tamamlandıktan sonra Yenilmezler teker teker nereye yerleştiler? Joe cevaplıyor; “Kaptan’ın takımında Kaptan Amerika ve Kış Askeri / Bucky Barnes [Sebastian Stan] var. Tabii ki Kaptan’ın Bucky’yle olan ilişkisi bir asır geriye dayanıyor ve şimdi Bucky geçmiş hafızasını geri kazanmaya ve geçmişte kim olduğunu hatırlamaya başlayınca tabii ki Kaptan’ı desteklemeye başlıyor. Ayrıca Kaptan’ın yanında yeni sağ kolu ve modern dünyadaki en yakın dostu olan Falcon [Anthony Mackie] yer alıyor. ”
Anthony hemen söze giriyor ve ekliyor; “Scarlet Witch [Elizabeth Olsen] da onun takımında. Scarlet Witch’in Yenilmezlere dahil olmasından bu yana garip bir yeri var. Daha genç. Örnek almak için daha deneyimli ve dünya bilgisine sahip birisine ihtiyacı var ve Kaptan bu filmde onun koruyucusu yerine geçiyor.”
Joe hatırlatıyor; “Ayrıca Kaptan’ı destekleyen ve ağabeyinin kendini onun için feda etmesinden dolayı Scarlet Witch’e borcu olan Hawkeye [Jeremy Renner] da var.”
Anthony, “Takımda sürpriz bir üye daha var ve o da Ant-Man [Paul Rudd].” Diyor ve ekliyor; “Falcon’un Ant-Man’le özel bir bağlantısı ve ilişkisi var ve bu filmde hikaye onları bir araya getiriyor.”
Joe, “Buna ek olarak Ant-Man, ‘Ant-Man’ filminde Hank Pym tarafından bahsedilen Anti-Stark düşüncesinin geçmişinde yer alıyor. Doğal olarak Stark karşıtı ve otorite karşıtı olarak bu takımın içinde yer alıyor ve aynı zamanda suç geçmişinde bazı yanlışları düzeltmek için giriştiği şirket karşıtı suçları da göreceksiniz. Bu yüzden net bir şekilde Kaptan’ın tarafına geçiyor.” Diyor.
Joe, Tony Stark’ın takımının biraz daha karmaşık olduğunu söylüyor. “Uzun zamandır dostu olan Rhodey [Don Cheadle] var. Rhodey ordu geçmişinden geliyor ve yapıyı, düzeni ve disiplini anlıyor. Denetlenme gereksinimini anlıyor ve Sokovia anlaşmasında Tony’nin tarafında olduğunu açıkça belirtiyor.” diyor.
Yönetmen şu şekilde sonlandırıyor; “Bu filmde Vision [Paul Bettany] beyninde dünyadaki kahramanlığın maliyetiyle ilgili çıkardığı sonucu bir teoriye döküyor. Bu bir denklem. O da denetlenmenin mantığını görüyor. Tony’nin takımında tam anlamda söz sahibi bir üye olmak yerine barış yanlısı bir polis rolünde yer alıyor. İki tarafın da kabul edilebilir bir şekilde davranmasını ve mantıklı olan yoldan gitmelerini, yani denetlemeyi kabul etmelerini sağlamaya çalışıyor. Film ilerledikçe Vision’ın Scarlet Witch’e hissetmeye başladığı yakınlık sonunda işler karmaşıklaşıyor ki bu da kitaplardan alınan ve onun için büyük bir değişimi yansıtan bir durum.”
Iron Man’in takımındaki sürprizlerden biri Scarlett Johansson tarafından canlandırılan Black Widow karakteri. Anthony, “Bu birkaç sebepten dolayı şaşırtıcı: birincisi, ‘Kış Askeri’ filminde Kaptan’la olan yakınlaşmasından dolayı. Bu film sırasında aralarında güzel bir ilişki oluşmuştu. İkincisi, bu filmin sonunda Yenilmezlerin ve yaptıklarının üstünde bir çeşit kontrole sahip olmak istediğini söyleyen hükümete resmen cehenneme gitmelerini söylemiş olması.” Diyor.
Anthony şöyle devam ediyor; “Yani zaten bunun bağımsız bir kuruluş olduğunu ve yozlaşmış olup olmadığı belli olmayan bir hükümeti dinlemeyeceklerini söylediği kayıtlara geçmiş durumda. Ama Kahramanlar Savaşının başında halkın güvenini geri kazanmalarını gerektiren bazı olaylar oluyor ve bunun yolunun da anlaşmayı imzalayarak bir ölçüde denetlenmeyi kabul etmelerinden geçtiğini görüyor.”
Joe özetliyor; “Black Widow duygusal değil ideolojik bir karar veriyor. Duygusal seçimi tabii ki Kaptan’ın tarafında olmaktı. Ama eğer denetleme karşıtlığı yolundan giderlerse hükümetin sonunda onları ayıracağını düşünüyor ve aileyi bir arada tutmaya çalışıyor çünkü bunun dünya için önemli olduğunu fark ediyor.”
Bu filmde Chadwick Boseman tarafından canlandırılan Black Panther karakteri, süper kahraman olarak ilk çıkışını yapıyor ve Iron Man’in takımına giriyor. Joe Russo onun tanıtılmasına nasıl yaklaştıklarını açıklıyor; “Bu ilginç oldu çünkü bu filmde taraflar var ve yeni bir karakterle nereye gidebileceğimizi düşündük. Kendi motivasyon sebepleri ve tarafsızlığıyla işin içine girebilirdi. Black Panther denetlenmekle ilgilenmiyor ve bununla hiçbir alakası yok. O sadece kişisel sebeplerden dolayı Tony’nin tarafında. Yani yine, bu filmde herkesin duygusal bir motivasyon sebebine sahip olduğu görülüyor. Film ilerledikçe birlikler oluşuyor. İnsanlar ilerlemek ve ortak amaca ulaşmak için birbirleriyle geçici barışlar imzalıyorlar veya geçici olarak müttefik oluyorlar.”
Anthony, “Bir Kaptan Amerika filminde Black Panther’i tanıtmak çok heyecan verici oldu çünkü Kaptan vibranyum kalkanıyla tanınıyor ve Black Panther de Kaptan’ın kalkanını oluşturan Vibranyum’un geldiği Wakanda’dan geliyor. Black Panther vibranyum bir kostüm giyiyor, bu yüzden iki karakterin ve görüntülerinin arasında doğal bir simetri bulunuyor. Bu gerçekten eğlenceli ve heyecan verici bir şey. Bu kostüm çok güzel ve ona eşsiz güçler katıyor.” Diyor.
Black Panther rolü için Boseman’ı seçen Joe şöyle diyor; “Chadwick harika biri. Ona diğer karakterlerde olmayan bir yoğunluk kattı. Panther’de gerçekten derin bir enerji ve keskinlik var. Hepsini o yaptı. Fazla konuşmadan, sadece hareketlerle bu kadar duyguyu yansıtabilmesi gerçekten olağanüstü. Hikayeye girmesi kolay değildi ve o bu kadar karmaşık ve kalabalık bir filmde Black Panther’in karakterini yansıtmakta harika bir iş çıkardı. Onu gayet iyi takip edebiliyorsunuz.”
William Hurt, General Thaddeus Ross rolüne geri dönüyor ve Russo’lar onun geri dönmesinden çok memnunlar. Joe, “Belirli bir bakış açısı olan bir insanı bu evrene geri getirmek ve sonra bu bakış açısını biraz değiştirerek onu bambaşka şekilde sunmak her zaman harika oluyor. Son derece sert bir adam olan General Ross’u alıp ona Süper Kahramanları kontrol etme amacı vermek ilginç oldu. Bunun aktörler grubunun karşısında durabilecek ve odada yerini belli edebilecek, seyircinin Yenilmezler için korkmasını sağlayabilecek kadar sağlam bir karakter olması gerekiyordu.” Diyor.
Yönetmenlerin tarz olarak ayakları daha yere basar bir duyguyla çekim yapma düşüncesi Marvel’in “Kaptan Amerika: Kış Askeri” filmini yönetmeleriyle başladı. Bu yaklaşımı açıklayan Anthony Russo şöyle diyor; “Kaptan Amerika’yla ilgili özel olan şeyi düşündük. Günün sonunda Yenilmezlerin kim olduklarını değerlendirdik ve Kaptan’ın ayakları en yere basan ve hikayesi herkesin başına gelebilecek bir Süper kahraman olduğuna karar verdik. Bu yüzden filmin tarzını biraz daha insana uygun olacak şekilde ayarlamaya, Tanrıların neler yapabileceğini değil, insanların neler yapabileceğini göstermeye karar verdik. Bu da bizi normalde kullanacağımızdan daha pratik yerlerde çekim yapmaya ve fantastikten ziyade daha ayakları yere basar aksiyon sahneleri çekmeye itti. Ve bu şekilde devam ettik.”
Yönetmen şöyle devam ediyor; “Bu tarzı bu filmde devam ettirsek de onu biraz genişletmemiz gerekti çünkü bu film tek bir Süper kahraman tipiyle sınırlı değil. Bu filmde denkleme giren ve muazzam becerileri olan diğer Marvel karakterleri de var. Bu yüzden Kaptan’ın ayakları yere basar dünyasını alarak bu film için biraz sarstık. Ama bence gerçek yerlerde çekim yaparak daha köklü bir his yarattık.”
Yenilmezler arasındaki destansı savaş sahnesi Almanya havalimanındaki bir alanda çekildi ve bu da yönetmenler için bir artı oluşturdu. Anthony, “Avrupa harika bir yer çünkü tren istasyonlarına ve hava limanlarına özel bir ilgi gösteriyorlar. Muazzam birer mimarileri var. Son derece grafikler ve bu da film yapımcıları için altın değerinde. Almanya havalimanına gelmek ve bu muazzam doku içersinde çekim yapmak gerçekten harikaydı çünkü bu tam da bizim aradığımız şeydi. Havalimanında çekilen bölüm filmde tam olarak havalimanında geçmiyor ama harika bir savaş için bir yere ihtiyacımız vardı. Her yere baktık. Her şeyi düşündük. Ve bu havalimanı sonunda Süper kahramanlar arasındaki savaşı çekebileceğimiz en harika saha oldu.” Diyor.
Joe’ya göre heyecanla beklenen savaş sahnesinin çekimi “tamamen gerçek dışı” olmuş. Joe bunu şöyle açıklıyor; “Çizgi roman okuyan herkesin hayali hangi süper kahramanın daha güçlü olduğunu ve eğer hepsi birbiriyle dövüşürse neler olacağını öğrenmektir. Herkesin kostümlerle birbirine doğru koşuşunu izlemek ve 10 yaşındayken arkadaşımın verandasında oturmuş okuduğumuz ‘Gizli Savaşlar’ romanından buraya kadar kat ettiğimiz yolu düşünmek olağanüstüydü. Ekip içersinde çizgi roman hayranı olanlar vardı ve gözleri dolmuştu. Birlikte büyüdüğünüz bu mitolojik hikayelerin insanların üzerindeki etkisini görmek çok etkileyici çünkü bu karakterlere belirli duygular ve hisler yüklüyorlar. Onlar insanlar için çok önemli bir şeyi temsil ediyorlar.”
Joe Russo, seyirciler Marvel’in “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” filmini izlediklerinde karakterlerdeki insancıllıkla bağlantı kurabilmelerini umuyor. Joe, “Hepsinde eşit ölçüde iyilik ve kötülük var ve hepsi kusurlu. Bu filmde son derece insan gibi görünüyorlar ve bence insanlar buna karşı bir çekim hissedecekler. Kimin haklı kimin hatalı olduğuna karar vermek son derece karmaşık ve zor olacak. Çok şaşırtıcı ve korkutucu. Bence insanların bu filmde hoşlarına giden şey oturup izledikleri zaman nereye gideceğini tahmin edememeleri olacak.” Diyor.
Gülümseyen Anthony şu şekilde ekliyor, “Ayrıca basit bir anlamda en sevdiğiniz süper kahramanların birbirlerine girişmelerinin verdiği heyecan olacak.”